V prvih dneh marca so Snagini zaposleni v sklopu pilotnega projekta med Mariborčane razdelili okrog 500 kuhinjskih kompostnikov – Bokashi Organko, ki predstavljajo osnovo za nastanek prvovrstnega komposta v gospodinjstvih ter zmanjšajo količino bioloških odpadkov za 25 %.
»Veseli me, da smo našli skupen jezik s podjetjem Snaga, pri čemer je ključno, da pri tem prepoznamo dva kroga krožnega gospodarstva – kompostnik je narejen iz reciklirane plastike in da lahko iz odpadne hrane naredimo novo življenje,« poudari direktor Skaze Robert Agnič.
Biološki odpadki za gnojenje rastlin
Mariborska Snaga je sicer med prvimi v Sloveniji, ki uvaja to prakso, prav tako je prva, ki se je lotila sortirne analize bioloških odpadkov, skupaj z Ministrstvom za okolje. Analiza je pokazala, da je med biološkimi odpadki prisoten precejšen delež še užitne hrane.
»Med odpadki zaznavamo vse več hrane, pri čemer vidimo priložnost, da si tisti uporabniki, ki imajo vsaj delček zemljišča in radi vrtnarijo, sami pridelajo kompost na naraven način in tako sami zagospodarijo z biološkimi odpadki. Pri tem jim stranski produkti kompostiranja v Organku omogočijo koristno uporabo za odmaševanje odtokov in dodatno gnojenje rastlin,« je ob začetku projekta izpostavil Franc Dover, direktor Javnega podjetja Snaga Maribor.
Vir: Skaza