Site icon Eko Dežela

“Zendvič” – zdrav veganski sendvič za zen malico

Zendvič – kaj je pa to, smo se zatipkali? Ne … Po sendviču ponavadi posežemo, k želimo nekaj pojesti na hitro – ali pa je preprosto ena taka fina malica, da se ne najemo preobilnega obroka, nasiti pa nas toliko, da lahko počakamo do kosila ali večerje.

Tokrat smo sendvič pripravili s takimi oblogami, da je maksimalno zdrav in vam da energije, vitaminov, mineralov, pa še “stres odganja” – in ga prav zato poimenovali kar zendvič. Za zen malico, ki jo mnogi v teh časih še kako potrebujemo.

Zendvič po korakih

1. Izbira kruha

Ni nepomembna, vendar pa je bolj pomembno, s čim ga obložite. Idealno je, če imate domač kruh, iz zdravju prijaznejše moke, npr. z drožmi. Sicer pa izberite tistega, ki ga imate pri roki – sendvič vsekakor ne bo hitra in mirna malica, če se boste pred tem še učili peči kruh.

2. Namaz pa le naredite sami

Najhitrejši zdrav namaz pripravite tako, da z vilicami pretlačite pol avokada. Sicer pa lahko uporabite tudi humus, namaz iz sončničnih semen …. Če nimate pri roki nič takšnega, bo dober začetni sloj tudi nekaj kapelj oljčnega olja. Če vam je všeč okus, pa za večji vnos proteinov poskrbite z arašidovim maslom.

3. Obloga

Poskrbite za dovoljšen vnos vitaminov, mineralov, antioksidantov … In da bo sendvič barvit, poln različnih tekstur in okusov. Rdeča pesa, korenje, zelenje, kalčki, semena, vložnine, surova zelenjava, kuhana in pečena, stročnice,  doma narejeni polpetki iz stročnic in zelenjave, gobe, tofu … kombinacij je nešteto.

Česa ne izpustite:

Skodelica blitve – prehranska vrednost:
beljakovine: 3.3 g, ogljikovi hidrati: 7g , vlaknine: 3.7 g
Vitamin A: 214% priporočene dnevne vrednosti (RDI), Vitamin C: 53% , Vitamin E: 17%, Vitamin K: 716%,
Kalcij: 10% , Baker: 14% Magnezij: 38%, Mangan 29%, železo 22%, Kalij 27%
(Vir: healthline)

Prigriznite ob zendviču:

Napitek za popolno zen malico:

Še nekaj foto idej za zendvič

(Visited 608 times, 3 visits today)