Zelje je slovensko super živilo, saj je fermentirano, kar pomeni, da z njim vnašamo zdravje v naše telo v najpomembnejši organ – črevesje. Da pa bo jed tudi nasitna in prava domača dobrota, poskrbi še krompir.
Sestavine:
- žlica olja
- ščep soli
- 1/4 kg krompirja
- 4 stroki česna
- 5 skodelic zelenjavne jušne osnove
- 1 in 1/2 skodelice kuhane fižola
- 1/2 čebule
- 1/2 glave zelja
- 1/2 skodelice sira oz parmezana (po želji)
- malo peteršilja
Priprava:
Segrejemo olje v loncu z debelim dnom, na srednjem ognju. Popečemo krompir, razrezan na četrtine ali kose, če je večji (okoli 5 minut, da malo porjavi). Dodamo drobno nasekljano čebulo, še malo prepražimo, posolimo, dodamo še sesekljan česen, nato pa zalijemo z jušno osnovo in dodamo fižol. Naj zavre. Vmešamo na krpice narezano zelje in kuhamo, dokler se ne zmehča.
Postrežemo z malo naribanega sira (po želji) in sesekljanim peteršiljem.