Kuhana zelenjava med otroci ni najbolj priljubljena – nekateri imajo radi juhe, drugi pa vihajo nosove. Zato smo zelenjavne juhe tokrat “zapakirali” malo drugače.
Pisani zelenjavni želeji so lahko tudi zanimiva hladna predjed ali pa dodatek glavnim jedem.
Sestavine:
- poljubna zelenjava, npr. korenje, brokoli, špinača ali rdeča pesa (priporočamo, da se držite ene barve in vsako zelenjavo skuhate posebej)
- sol, začimbe po okusu
- 1 dcl mleka, rastlinskega mleka ali smetane
- želatina ali agar agar
Priprava:
Zelenjavo skuhamo z nekaj manj vode kot bi jo za juho, solimo in začinimo po želji. Ko je zelenjava kuhana, dobro zblendamo. Dodamo malo mleka za bolj kremno teksturo. Nato vmešamo poprej namočeno želatino ali agar agar in mešamo, da se popolnoma raztopi.
Vlijemo v poljubne kalupe, npr. za mafine, čokolado, bonbone ali pa v kalup za ledene kocke. Najlažje bomo želejem ohranili obliko v silikonskem kalupu.
Ohladimo v hladilniku v nekaj urah (manjši kalupi bodo želirali hitreje), nato pa postrežemo.
K zelenjavnim želejem lahko dodamo stopljen sir, poljubno omako, popečene kruhke, lahko jih dodamo na krožnik mesu, testeninam, rižoti, celo na pico!