“Ti imaš pa krompir,” pomeni nekaj takega kot, da imaš srečo. Menda naj bi ta izraz izviral iz časa, ko v Evropi krompirja sploh še nismo jedli.

Namreč, ko je avstroogrska cesarica Marija Terezija v boju proti lakoti ukazala posaditi krompir, so kmetje strupeno rastlino načrtno uničevali. Da bi zaščitila nasade, jih je dala zastražiti z oboroženimi vojaki – in ti so “imeli krompir”, saj jim ni bilo treba na fronto.

Izraz se je v Sloveniji ohranil, priljubljenost krompirja pa se je močno povečala. Na leto ga povprečno pojemo prek 65 kilogramov!

Krompir na 10 načinov

Zato smo tokrat zbrali najbolj priljubljene recepte s krompirjem:

  1. Hrustljav krompirček, ki ni ocvrt
  2. Pekarski kompirček
  3. Krompirjeva solata
  4. Krompirjeva juha
  5. Pire krompir
  6. Krompirjeva rosti palačinka
  7. Pražen krompir
  8. Krompirjevi oblački
  9. Gratiniran krompir
  10. Polnjen krompir
(Visited 822 times, 7 visits today)
Close