“Ti imaš pa krompir,” pomeni nekaj takega kot, da imaš srečo. Menda naj bi ta izraz izviral iz časa, ko v Evropi krompirja sploh še nismo jedli.
Namreč, ko je avstroogrska cesarica Marija Terezija v boju proti lakoti ukazala posaditi krompir, so kmetje strupeno rastlino načrtno uničevali. Da bi zaščitila nasade, jih je dala zastražiti z oboroženimi vojaki – in ti so “imeli krompir”, saj jim ni bilo treba na fronto.
Izraz se je v Sloveniji ohranil, priljubljenost krompirja pa se je močno povečala. Na leto ga povprečno pojemo prek 65 kilogramov!
Krompir na 10 načinov
Zato smo tokrat zbrali najbolj priljubljene recepte s krompirjem:
- Hrustljav krompirček, ki ni ocvrt
- Pekarski kompirček
- Krompirjeva solata
- Krompirjeva juha
- Pire krompir
- Krompirjeva rosti palačinka
- Pražen krompir
- Krompirjevi oblački
- Gratiniran krompir
- Polnjen krompir