Mlečni riž je bil včasih pogosto na jedilniku, danes pa ni več tako popularen. A tale jesenska različica s sadjem in cimetom je nekaj, kar je vredno poskusiti!
Sestavine:
- narezano in očiščeno sadje (2 slivi, 1 hruška, 1 jabolko)
- med
- 1 dcl jabolčnega soka
- cimetova skorja
- orehi
- 100 g masla
- 1 vanilijev sladkor
- 150 g riža, ki se sprime
- 125 g sladkorja, najbolje rjavega
- 1,5 litra mleka
- 2 dcl sladke smetane
Priprava
Za pripravo sadja vse sadje pomešajte z medom nato pa na srednji temperaturi počasi rahlo karamelizirajte. Posebej pogrejte jabolčni sok, vanj predenite sadje in cimetovo skorjo.
Stopite maslo in vanilijev sladkor v posodi, dodajte riž, cimet in sladkor. Dobro premešajte, nato pa dodajte mleko in smetano. Pokrijte in kuhajte vsaj 1 uro, da se zgosti in postane kremast.
Postrezite toplega, obložite s sadjem in sadno polivko ter orehovimi jedrci.