Tenstan krompir oziroma pražen krompir je ena najbolj priljubljenh prilog v Sloveniji. Nasploh smo veliki ljubitelji krompirja, imamo ga tako rekoč v izobilju in pozimi je na krožnikih zagotovo večkrat na teden.
Receptov za pražen krompir je ogromno, prav tako trikov. Mi smo tokrat povprašali pri starejši generaciji in sestavili recept, ki smo ga brž tudi preizkusili. In rezultat? Najboljši tenstan krompir, kar smo ga kdaj jedli!
Sestavine:
- krompir (cca 3 manjši krompirji na osebo).
- čebula (pol čebule na osebo)
- žlica ocvirkov
- žlica masla ali svinjske masti
- peteršilj
Priprava:
Krompir skuhajte v vreli osoljeni vodi. V večini receptov se krompir kuha cel, neolupljen, mi smo sledili namigu, da ga skuhamo narezanega na debelejše rezine. Ko je kuhan, a še ne razpada, ga odlijte in odstavite. Na maščobi prepražite čebulo, počasi, da se ne zažge in da se lepo karamelizira (to je bistvo za res okusen krompir). Dodajte ocvirke. Malo prepražite, dodajte krompir. Pustite, da se zapeče, obrnite vse rezine, pustite, da se zapeče še na drugi strani. Zmanjšajte ogenj in pražite in mešajte, po potrebi dodajte še malce maščobe, soli, popra. Vsaj 20 minut, lahko pa tudi eno uro, ves čas pazite, da se čebula ne zažge. Oblikujte v kepice, postrezite s peteršiljem.
NAMIGI:
- Izbira krompirja ni nepomembna. Povprašajte pri lokalnem pridelovalcu, kateri je najboljši za pražen krompir. Izberite slovensko sorto in rumen krompir.
- Tudi izbira čebule je pomembna: v tenstan krompir se poda rumena ali rjava čebula, mi smo uporabili belokranjsko.
- Za res “žmohten” krompir malce pred koncem praženja krompir zalijte s šilcem ali dvema zelenjavne jušne osnove, vinom ali kar vodo.
- Če želite pripraviti veganski pražen krompir, maščobo nadomestite s kokosovim maslom, ocvirke pa izpustite. Za več umami okusa lahko dodate kanček dimljene paprike.
- Če se naveličate klasike, v krompir vmešajte dodatne začimbe, npr. drobnjak, čili ali rožmarin.