Katera je vaša najljubša čokolada? Med najbolj priljubljenimi so gotovo čokolade s celimi lešniki, a vsak ima svoj okus in svoje najljubše dodatke. Zares preprosto pa lahko ustvarimo čokolado “po meri” – v svoji velikosti in z najljubšimi dodatki.
Glavna sestavina je čokolada – ta je lahko v obliki sesekljane tablice, v obliki čokoladnih kapljic, dobro je, da se lepo stopi, naj ima čim višji delež kakavovega masla … Vse ostale sestavine – dodatki, pa so stvar okusa in domišljije.
Postopek priprave je res sila preprost: Na s peki papirjem obložen pekač (izbiro velikosti prepuščamo vam) razporedite npr. cele lešnike. Čokolado stopite v mikrovalovni pečici ali nad paro. Prelijete pekač s čokolado. In še najtežji korak: počakate, da se čokolada ohladi in stopi. Nato jo le še nalomite (lahko pa jo še dodatno okrasite s kakšnim napisom, če bo za darilo).
Dodatki, ki jih lahko uporabite za ustvarjanje čokolade:
- oreščki po izbiri (lešniki, mandlji, pistacije, indijski oreščki, tudi orehi, zakaj pa ne?)
- sadje: sveže, suho, liofilizirano, kandirano sadje, rozine, kokos
- napihnjen riž, piškoti, penice
- slani dodatki (slani arašidi, pokovka, prestice, bučna semena… )
- groba sol, čili ali druge začimbe
- koščki karamele
- kavna zrna
- katerikoli bonboni, mrvice in drugi posipi za torte (perlice, zlati lističi)