Juhe so na nek način skoraj vselej zdrava izbira jedi, teknejo kot začetek glavnega obroka, marsikdaj, sploh bolj goste, so lahko tudi samostojna jed, pogrejejo in so lahko prebavljive.

Tokrat smo se lotili malce posebne juhe, ki ni ne mesna ne zelenjavna – temveč krompirjeva! Zelo je kremna in pogreje tako telo kot dušo.

Sestavine:

  • dober kilogram rumenega krompirja (približno 6 velikih)
  • velika rumena ali rjava čebula
  • nekaj rezin slanine (narezane na majhne koščke)
  • 3 stroki česna
  • 4 skodelice jušne osnove (lahko tudi vode)
  • 2 skodelici mleka
  • 1 skodelica sladke smetane
  • sol, poper
  • čili
  • kisla smetana
  • nariban sir


Priprava juhe

Krompir narežite na manjše koščke, ki pa naj bodo čim bolj enakih velikosti. V loncu prepražite slanino, da porjavi. Umaknite koščke, pustite pa maščobo. Dodajte še malo masla in sesekljano čebulo. Dodajte česen in takoj zatem krompir ter vsi tekočino, sol, poper in čili.

Zavrite nato pa kuhajte toliko časa, da je krompir skuhan. Zmanjšajte temperaturo in nato vsaj polovico juhe (ali pa vso) zblendajte. Dodajte slanino in malo kisle smetane, dobro premešajte in kuhajte na zmernem ognju še 15 minut.

Postrežete z naribanim sirom, lahko pa tudi z dodatno kislo smetano, čilijem in slanino.

(Visited 1.476 times, 2 visits today)
Close