Stročji fižol je ne le zelo okusen, ampak tudi zelo zdrav. Najboljši je seveda svež z domačega vrta, kuhan kot priloga ali ohlajen v solati. Da pa bomo v njem lahko uživali tudi kasneje, ga lahko vložimo – kot kumarice!
Kaj potrebujemo?
- 1,5 kg stročjega fižola
- skodelico svežega kopra
- 5 strokov česna, narezanih
- 2 skodelici vode
- 2 skodelici kisa za vlaganje
- 4 žličke sladkorja
- 2 žlici soli
- po želji še žličko paprike
Priprava:
Operemo fižol in odrežemo konce. Fižol kuhamo v vreli vodi 8 do 10 minut, da postane mehek, a ostane hrustljav. Odcedimo in splaknemo s hladno vodo. Fižol naložimo v kozarce za vlaganje – s to količino nekje 3 kozarce. Vanje nato razporedimo koper in česen. Ostale sestavine zavremo in s tekočino zalijemo fižol v kozarcih. Zapremo in pustimo v hladilniku vsaj en teden.