Kuhanje sadja za marmelado je že zelo stara praksa, ki izhaja predvsem iz potreb shrambe, saj včasih sadja pozimi ni bilo moč kupiti.
Marmelada pa je bila že v starih časih poseben posladek – sredi mrzle zime na kruhu užiti poletne sadeže …
Ker je sadja trenutno še dosti, marsikdo v duhu obujene samooskrbe spet kuha marmelado. Za pomoč pri zgostitvi in kar najbolj marmeladni teksturi je na trgu na voljo veliko različnih izdelkov – od namenskih sladkorjev za želiranje do posebnih dodatkov za marmelade.
Trik za naravno domačo marmelado
A star trik, ki še ni pozabljen, pravi, da za kuhanje marmelade ne potrebujemo nič drugega kot sadje in sladkor (tudi tega lahko izpustite) – mora pa biti to sadje, ki vsebuje dovolj pektina. Če ga ne, dodamo sadju olupljeno jabolko in pektina za zgostitev bo dovolj (približno 1 jabolko za 2 kozarca marmelade).
Tule pa še nekaj receptov za domače marmelade, v katerih lahko preprosto zamenjate poletno sadje za jesenske sadeže: