Odličen in lahko bi rekli sezonski posladek – pecivo, ki je sočno, sveže in rahlo je primerno tako po nedeljskem kosilu kot za prigrizek zvečer. Klementine imate skoraj zagotovo doma!
Sestavine:
- okoli 200 g klementin
- 4 jajca
- limonina lupinica
- 150 g sladkorja
- 100 ml olja
- 175 g mletih mandljev
- žlička pecilnega praška in žličla jedilne sode bikarbone
Priprava:
Cele klementine v posodi prekrijte z vodo, zavrite in kuhajte približno pol ure. Naj se ohladijo. Prerežite, izdolbite peške, nato pa jih zblendajte – skupaj z lupino, če imate ekološke oz. ste jih prekuhali.
Pečico segrejte na 175 °C in pekač obložite s peki papirjem.
Zmiksajte jajca, sladkor in limonino lupinico ter dodajte olje in zmiksajte. Vmešajte “pasto” iz klementin, nato pa še mandlje in pecilni prašek ter sodo.
Maso denite v pekač in pecite približno 50 min, da dobro naraste in dobi zlatorjavo barvo. Ohladite in postrežite.
Za dekoracijo lahko naredite enostaven preliv iz soka agrumov in sladkorja v prahu ali pa posujete le sladkor, dodate lahko še stepeno smetano in seveda – krhlje ali rezine klementin.