Pita brez peke je en tak posladek, ki ga lahko pripravimo zelo hitro ter na zelo veliko različnih načinov. Tokrat bo to borovničeva.
Sestavine:
- 250 g piškotov (lahko navadnih maslenih)
- 85 g stopljenega masla
- približno 1 dcl borovničevega soka (lahko tudi razredčite borovničevo marmelado)
- 25o g skute
- 250 ml smetane za stepanje
- 250 ml mascarpone sira (količine vseh treh mlečnih izdelkov lahko prilagodite po okusu in teksturi)
- 10 žlic borovničeve marmelade
- sveže borovnice (po želji)
Priprava borovničeve pite:
Testo brez peke pripravimo tako, da piškote sesekljamo (najbolje v multipraktiku ali sekljalniku, dobro pa se obnese tudi vrečka, v katero jih zapremo, po njej pa potolčemo oz. povaljamo) in jim dodamo stopljeno maslo. Dobro premešamo, stresemo v model za pito ali torto. Z žlico maso pritisnemo na dno modela, da bo enakomerno, lahko pa naredimo še rob, da bo pita videti še lepša. Za 10 minut postavimo v hladilnik, med tem pa pripravimo kremo.
V posodi za stepanje ali skledi zmešamo skuto, sladkor, mascarpone, smetano in borovničev sok ter stepemo. Maso predenemo na piškotno dno in razmažemo. Pred postrežbo okrasimo oz prelijemo z malce pogreto borovničevo marmelado ter svežimi borovnicami