Site icon Eko Dežela

Slivova pita po receptu naših babic

Slivova pita po receptu naših babic

Slivova pita v tem času diši ne le po sladkem, ampak tudi po domačem dvorišču, kjer jo je babica postregla še toplo, pospremljeno s “Pazi, da se ne opečeš!”

 

Po receptu naših babic jo pripravimo takole …

Sestavine:

 

Priprava

Zmešamo moko, žličko sladkorja in žličko soli. Dodamo hladno maslo, narezano na kocke in vmes mešamo – najbolje je najprej dodati polovico masla, že zmešani mešanici pa dodati še preostanek. Nato počasi dodajamo še ledeno hladno vodo in mešamo. Testo pregnetemo, zavijemo v plastično folijo in damo v hladilnik vsaj za eno uro. Po tem pustimo 10 minut, razvaljamo in damo v pekač za pito.

Na testo položimo slive, razrezane na 1/4 in potresemo s sladkorjem.

Pečemo približno pol ure na 180 stopinj, proti koncu večkrat preverimo, saj je čas pečenja odvisen od nastavitev pečice.

Namig: za bolj sladko pito pod slive namažemo še nekaj žlic (domače) slivove marmelade! Za posebne gurmanske užitke pa slive pred pečenjem pokapamo z malce slivovega likerja.

Pred serviranjem jo lahko potresemo še s sladkorjem v prahu, dodamo lahko tudi različne arome, npr. cimet, sivko ali muškatni orešček.

(Visited 1.780 times, 8 visits today)