Slivova pita v tem času diši ne le po sladkem, ampak tudi po domačem dvorišču, kjer jo je babica postregla še toplo, pospremljeno s “Pazi, da se ne opečeš!”
Po receptu naših babic jo pripravimo takole …
Sestavine:
- 3 skodelice sliv
- 1 in 1/4 skodelice moke
- 3/4 skodelice masla
- 1/4 skodelice ledene vode
- 1/2 žlice limoninega soka
- 1/2 skodelice in žlička sladkorja
- 1/2 žličke soli
- po želji: domača slivova marmelada
Priprava
Zmešamo moko, žličko sladkorja in žličko soli. Dodamo hladno maslo, narezano na kocke in vmes mešamo – najbolje je najprej dodati polovico masla, že zmešani mešanici pa dodati še preostanek. Nato počasi dodajamo še ledeno hladno vodo in mešamo. Testo pregnetemo, zavijemo v plastično folijo in damo v hladilnik vsaj za eno uro. Po tem pustimo 10 minut, razvaljamo in damo v pekač za pito.
Na testo položimo slive, razrezane na 1/4 in potresemo s sladkorjem.
Pečemo približno pol ure na 180 stopinj, proti koncu večkrat preverimo, saj je čas pečenja odvisen od nastavitev pečice.
Namig: za bolj sladko pito pod slive namažemo še nekaj žlic (domače) slivove marmelade! Za posebne gurmanske užitke pa slive pred pečenjem pokapamo z malce slivovega likerja.
Pred serviranjem jo lahko potresemo še s sladkorjem v prahu, dodamo lahko tudi različne arome, npr. cimet, sivko ali muškatni orešček.