Slivova pita je pozno poletna, tudi jesenska klasika. Naredite jo po receptu, kot so jo pripravljale naše babice in si pričarajte okus po domu!
Sestavine:
- 3 skodelice sliv
- 1 in 1/4 skodelice moke
- 3/4 skodelice masla
- 1/4 skodelice ledene vode
- 1/2 žlice limoninega soka
- 1/2 skodelice sladkorja
- 1/2 žličke soli
Za testo zmešamo moko, žličko sladkorja in žličko soli. Dodamo hladno maslo, narezano na kocke in vmes mešamo – najbolje je najprej dodati polovico masla, že zmešani mešanici pa dodati še preostanek. Nato počasi dodajamo še ledeno hladno vodo in mešamo. Testo pregnetemo, zavijemo v plastično folijo in damo v hladilnik vsaj za eno uro. Po tem pustimo 10 minut, razvaljamo in damo v pekač za pito. Na testo položimo slive, razrezane na 1/4 in potresemo s sladkorjem.
Pečemo približno pol ure na 180 stopinj.
Namig: za bolj sladko pito pod slive namažemo še nekaj žlic slivove marmelade! Slivovo pito lahko, ko je pečena, potresemo še s sladkorjem v prahu ali pa ji dodamo kepico vanilijevega sladoleda.