Karfjola, rečemo po domače – ali cvetača je zelenjava, ki se jo lahko pripravi na res številne različne načine. Mnogi z njo ‘nadomeščajo’ celo zrezke.

Tokrat pa slastna jed s cvetačo, ki pogreje dušo in telo: cvetača s sirom iz pečice!

Sestavine:

  • večja cvetača, razdrobljena na “dreveščke”
  • 3 stroki česna
  • 40 g masla
  • nariban sir – priporočamo vsaj 2 vrsti, od katerih je ena močno aromatična, npr. gavda, edamec ali chedar; vsaj 100 g
  • 300 ml smetane za kuhanje
  • sol, poper
  • po želji za okus: žlička gorčice, muškatni orešček

Priprava:

Pečico segrejte na 170 °C. Cvetačo zavrite v slani vodi in kuhajte okoli 5 minut. Odcedite.

Stopite maslo, dodajte smetano po malem, mešajte, začinite po okusu in dodajte približno 2/3 sira.

Cvetačo razporedite po pekaču in prelijte z omako, da je popolnoma prekrita, po vrhu potresite preostali sir in pecite približno pol ure.

(Visited 1.901 times, 1 visits today)
Close