Tudi pri nas vedno bolj razširjen sladki krompir (Ipomoea batatas) lahko uporabljamo podobno, kot običajni krompir. Nimata pa veliko skupnega, saj prvi spada med slakovke, drugi pa med razhudnike.

Morda so si gomolji podobni na prvi pogled, toda zunanji del rastline se precej razlikuje. Prav tako okus, saj je sladki krompir slajšega okusa, a vseeno vsebuje manj kalorij in ima nižji glikemični indeks. Gomolji sladkega krompirja so mehkejši in so užitni tudi surovi.

Poleg tega sladki krompir vsebuje veliko več vitamina A, celo več kot korenje. Ta vitamin se nahaja v obliki beta-karotena, zato je sladki krompir najbolj običajno obarvan rumeno oranžne barve. Gomolji pa so lahko tudi vijolični ali beli.

Vzgojimo sadike

Sladki krompir lahko gojimo tudi pri nas. Ljubi sončno lego in veliko toplih dni, saj dozori šele septembra ali oktobra. Ker je občutljiv na pozebo, sadike v toplem prostoru  vzgajamo iz gomoljev že od aprila naprej. Na prosto jih sadimo šele v začetku junija, v toplo gredo pa lahko nekaj tednov prej. Gomolje shranjujemo v hladnem temnem prostoru, vendar ne v hladilniku. Zaradi prenizkih temperatur se lahko spremeni okus in struktuira gomoljev na slabše.

Prispeva k zdravju

Uživanje sladkega krompirja prispeva k ohranjanju zdravega imunskega sistema in zmanjševanju vnetij v telesu. Ker vsebuje veliko vlaknin pomembno prispeva k zdravi prebavi in vzdržuje zdravo raven sladkorja v krvi.

Vsestranska uporaba sladkega krompirja

Čeprav lahko nariban sladki krompir uživamo surov, kot dodatek solatam, omakam, namazom, ga najbolj običajno pripravljamo kuhanega ali pečenega. Užitna je tudi tanka lupina. Potrebuje manj toplotne obdelave kot običajni krompir, saj se hitro zmehča. Kot priloga se poda k vsaki jedi, lahko ga uporabljamo za zgoščevanje juh in omak, ocvrtega pa kot nenavaden prigrizek.

Nekaj idej za recepte s sladkim krompirjem:

(Visited 2.712 times, 8 visits today)
Close