Danes prežganko najpogosteje pripravljamo za lajšanje nekaterih zdravstvenih težav. Topla juha namreč vpliva na prebavo, zapira črevesje, regulira odvajanje, pomaga pri menstrualnih težavah ter prehladnih obolenjih in izboljšuje tek, obenem pa nas pogreje ter okrepča.
Ker je juha tudi okusna in enostavna za hitro pripravo, si jo velja večkrat privoščiti. Za njeno pripravo potrebujemo enostavne sestavine, ki jih imamo običajno doma.
Recept za prežganko (za 4 osebe)
- 1 žlica masla ali masti
- 2 žlici moke
- 2 jajci
- 1 liter vode
- sol, peteršilj, drobnjak, po želji še kumina ali česen
V posodi segrejemo maslo oziroma mast. Namesto lahko uporabimo tudi oljčno olje. Med gretjem maščob na nizki temperaturi potresemo moko in mešamo toliko časa, da se obarva rjavo. Pazimo, da moke ne zažgemo!
Počasi dolivamo hladno vodo in mešamo toliko časa, da se razpustijo grudice moke. Namesto vode lahko uporabimo tudi jušno osnovo. V posodi razžvrkljamo jajca in jih med mešanjem počasi vlivamo v juho. Kuhamo nekaj minut, oziroma toliko časa, da jajca zakrknejo.
Med serviranjem po juhi potresemo še peteršilj in drobnjak.
Če jo pripravljamo kot zdravilno juho za lajšanje prebavnih težav je treba dodati še kumino.