12:00 pop KULINARIKA IN RECEPTI

Sardele na šavor

Sardele ‘na šavor’ so stara mornarska jed, saj so jo pripravljali ribiči in mornarji že v 14. stoletju.

Tako pripravljene sardele so bile obstojnejše. Obstaja več različic priprave, navajamo eno izmed bolj priljubljenih.

 

Sestavine:

* 0,75 kg svežih sardel

* bela moka

* oljčno olje

* večja čebula

* 4 stroki česna

* 2 dl vinskega kisa

* ⅛ l malvazije

* sol

* poper

* lovorov list

 

Priprava:

Očiščene in pomokane sardele ocvremo na oljčnem olju z obeh strani in odložimo v globoko skledo ali krožnik. Na ostanku olja prepražimo na rezine sesekljano čebulo, sesekljan česen, dolijemo vinski kis in vino, dodamo lovorov list, sol, poper in premešamo. Pustimo, da zavre in se malo pokuha. Tako pripravljeno zmes prelijemo na sardele, da jih lepo prekrije, in jo damo v hladilnik za en dan. Ponudimo jih lahko kot samostojno jed skupaj s kruhom ali polento.

 

(Fotografija: Turistično združenje Izola)

(Visited 732 times, 2 visits today)
Close