Super poletna večerja: riž z bučkami, ki mu dodate lahko tudi rukolo, parmezan in gambere, piko na i pa boste dosegli s polivko, ki pričara malce eksotike.
Sestavine:
- riž po izbiri (poskusite kombinacijo 3 žit) – 1 skodelica za 2 osebi
- ena večja ali 2-3 manjše bučke
- oljčno olje
- po želji: rukola, parmezan, gamberi
- sol, poper, mediteranska ali provansalska zelišča (ali oboje)
- mandlji v lističih
- sveža bazilika
Priprava:
Riž skuhajte po navodilih. V tem času na vroči ponvi (ali na žaru) na malo oljčnega olja na hitro zapecite na večje kose narezane osoljene bučke (in gambere, najbolje posebej, da se pri obojem naredi lepo zapečena skorjica, notranjost pa ostane nežna.
Ko je riž kuhan, vanj vmešajte bučke (in gambere ter nariban parmezan), začinite in dodajte še malo oljčnega olja, premešajte in pustite nekaj minut.
Na ponvi narahlo prepražite mandlje v lističih, dodajte oljčno olje in svežo baziliko (lahko pustite nekaj celih lističev).
Postrezite “rižotko”, ki jo na krožniku prelijte s polivko iz hrustljavih mandljev in bazilike.