Pomaranče predstavljajo pomemben vir C vitamina, vsebujejo pa tudi precej kalija in folno kislino ter tako pomagajo pri okrevanju po prehladnih obolenjih ali delujejo preventivno.

Tokrat smo iz Španije “uvozili” 3 recepte za kuhanje s pomarančami.

Osvežilni “pomarančni tango”

Za pripravo brezalkoholnega napitka potrebujemo:

  • 2 skodelici nerazredčenega pomarančnega soka,
  • manjši ananas,
  • skodelico mleka,
  • žličko vanilijevega sladkorja in
  • skodelico limoninega ali ananasovega soka.

V mikserju zmešamo vse sestavine in po želji ohladimo v hladilniku. Postrežemo v visokih kozarcih, katerih robove popestrimo z rezinami pomaranče.

Škampi v pomarančni omaki

Potrebujemo:

  • 1/2 kg škampov,
  • 4 dcl nerazredčenega pomarančnega soka,
  • 1 čebulo,
  • 1 paradižnik,
  • 1 žlico sladkorja,
  • 1žličko soli.

Vse sestavine zmešamo v posodi ter z dvema tretjinama prelijemo škampe in jih vsaj za 1 uro postavimo v hladilnik.

Medtem iz ostanka omake pripravimo preliv. Zanj potrebujemo še 1 paradižnik, manjšo čebulo ter dve pomaranči. Pomarančno omako zavremo v posodi, dodamo sesekljan paradižnik, čebulo in pomaranči.

Medtem vzamemo škampe iz marinade in jih 5 minut pečemo na žaru ali na olivnem olju. Škampe postrežemo z rižem in prelijemo s pomarančno omako.

Pomarančni zrezki

Potrebujemo:

  • 4 (telečje) zrezke,
  • 1 žlico moke,
  • 1 žlico gorčice,
  • 1 čebulo,
  • skodelico nerazredčenega pomarančnega soka,
  • 2 žlici kisa,
  • ingver, sol, poper,
  • 1 pomarančo.

Zrezke namažemo z gorčico, potresemo z moko, soljo in poprom. Nato jih v ponvi 15 minut pečemo na olivnem olju. Na koncu dodamo sesekljano čebulo, ingver, pomarančni sok in kis, ter kuhamo še 5 minut. Po potrebi omako zalijemo z vodo. Zrezke okrasimo z rezinami pomaranče in postrežemo z rižem ali testeninami.

(Visited 436 times, 1 visits today)
Close