Pomaranče predstavljajo pomemben vir C vitamina, vsebujejo pa tudi precej kalija in folno kislino ter tako pomagajo pri okrevanju po prehladnih obolenjih ali delujejo preventivno.
Tokrat smo iz Španije “uvozili” 3 recepte za kuhanje s pomarančami.
Osvežilni “pomarančni tango”
Za pripravo brezalkoholnega napitka potrebujemo:
- 2 skodelici nerazredčenega pomarančnega soka,
- manjši ananas,
- skodelico mleka,
- žličko vanilijevega sladkorja in
- skodelico limoninega ali ananasovega soka.
V mikserju zmešamo vse sestavine in po želji ohladimo v hladilniku. Postrežemo v visokih kozarcih, katerih robove popestrimo z rezinami pomaranče.
Škampi v pomarančni omaki
Potrebujemo:
- 1/2 kg škampov,
- 4 dcl nerazredčenega pomarančnega soka,
- 1 čebulo,
- 1 paradižnik,
- 1 žlico sladkorja,
- 1žličko soli.
Vse sestavine zmešamo v posodi ter z dvema tretjinama prelijemo škampe in jih vsaj za 1 uro postavimo v hladilnik.
Medtem iz ostanka omake pripravimo preliv. Zanj potrebujemo še 1 paradižnik, manjšo čebulo ter dve pomaranči. Pomarančno omako zavremo v posodi, dodamo sesekljan paradižnik, čebulo in pomaranči.
Medtem vzamemo škampe iz marinade in jih 5 minut pečemo na žaru ali na olivnem olju. Škampe postrežemo z rižem in prelijemo s pomarančno omako.
Pomarančni zrezki
Potrebujemo:
- 4 (telečje) zrezke,
- 1 žlico moke,
- 1 žlico gorčice,
- 1 čebulo,
- skodelico nerazredčenega pomarančnega soka,
- 2 žlici kisa,
- ingver, sol, poper,
- 1 pomarančo.
Zrezke namažemo z gorčico, potresemo z moko, soljo in poprom. Nato jih v ponvi 15 minut pečemo na olivnem olju. Na koncu dodamo sesekljano čebulo, ingver, pomarančni sok in kis, ter kuhamo še 5 minut. Po potrebi omako zalijemo z vodo. Zrezke okrasimo z rezinami pomaranče in postrežemo z rižem ali testeninami.