Podobno kot kislo mleko in kefir lahko tudi skuto naredimo sami. Postopek je enostaven in mu je lahko kos prav vsak!

Potrebujemo le mleko, surovo ali pasterizirano, najraje polnomastno., in kis ali limonin sok.

Skuto lahko pripravimo tudi iz kislega mleka, lahko tudi iz mešanice sirotke in mleka.

Recept za domačo skuto

Osnovni postopek je, da kuhamo mleko in preden zavre, vanj počasi vlivamo kis ali limonin sok in pustimo na lahkem ognju približno tri minute, da se mleko zgosti in nastane bistra tekočina-sirotka.

Vsebino premešamo in pustimo na ognju še pet minut. Štedilnik ugasnemo in po približno treh urah skuto precedimo.  Nad ustrezno velik lonec postavimo cedilo, ga po potrebi obložimo z gazo in skozenj nalijemo prekuhano zmes. Skuto, ki ostane na cedilu, precejamo vsaj pol ure, da postane čim bolj pusta.  

Za pol kile skute potrebujemo nekaj več kot dva litra mleka¸in 50 mililitrov belega alkoholnega kisa. Skuto lahko hranimo v hladilniku nekje do pet dni.

Skuto lahko pripravimo tudi iz kislega mleka

Kislo mleko kuhamo malo pod vreliščem tako dolgo, da zakrkne. Če se po  kakšni minuti kuhanja ne začnejo delati grudice, dodamo malo kisa ali limonovega soka. Uporabliamo lahko tako kravje, kozje kot tudi ovčje mleko. 

Tako pripravljena skuta je bolj primerna za samostojno uživanje, skuta iz navadnega mleka pa je bolj pustega okusa in bolj primerna  za kuhanje.

(Visited 8.665 times, 17 visits today)
Close