Site icon Eko Dežela

RECEPT: Vanilijevi kifeljčki so k nam prišli iz avstrijskih receptov

Vanilijevi kifeljčki so decembrska klasika, ki ne sme manjkati na mizi po tem, ko pospravimo glavne jedi. Ponavadi se znajdejo v družbi potice, pa tudi medenjakov, ingverjevih piškotov, cimetovih zvezdic ali domačih napolitank.

Recept zanje smo poiskali tam, od koder naj bi prišel v Slovenijo – v Avstriji, kjer jim pravijo Vanillekipferl.

Sestavine:

Za testo:

Za posip:

Priprava:

Prvi namig: Najbolje je, da so sestavine čimbolj hladne (predvsem moka in maslo, ki ga lahko nalomimo na manjše kose in ponovno ohladimo pred pripravo).

Zmešamo moko in maslo, lahko v aparatu ali pa ročno. Posebej v skledi zmešamo rumenjake, vanilijev sladkor in mleko. Dodamo maslo z moko, orehe, sladkor in sol in mešamo toliko časa, da dobimo testo. Testo gnetemo z rokami približno pol minute, razdelimo na dele, prvega vzamemo za peko, ostale pokrijemo in damo v hladilnik.

Testo razdelimo na dele v velikosti jajca in razvaljamo v trakove, ki jih razrežemo v velikosti kifeljčkov. Oblikujemo v polmesece in položimo na peki papir.

Pečemo na 180 stopinj, 13- 15 minut oz. dokler rahlo ne porjavijo.

Za posip zmešamo sladkor v prahu z vanilijevim sladkorjem. V mešanici povaljamo pečene in rahlo ohlajene kifeljčke (približno 1 minuto po tem, ko smo jih vzeli iz pečice se posip najbolje prime).

(Visited 423 times, 4 visits today)