Rdeče zelje je novembrska klasika na krožnikih – vse večkrat ga vključimo na krožnik za martinovanje.
Skrivnost najbolj okusnega razkrivamo v receptu …
Sestavine:
- 2 manjši glavi rdečega zelja
- 3 jabolka
- 1 čebula
- 1 žlica sladkorja
- žlica kisa ali rdečega vina
- sol, poper
- lovorjev list
- olje ali maslo
Priprava:
Jabolka olupimo in naribamo, čebulo sesekljano na drobno. Zelje narežemo na trakove.
Malo olja ali masla segrejemo na srednji temperaturi in na njem prepražimo čebulo, da postekleni. Dodamo sladkor, da karamelizira, nato pa dodamo zelje. Pražimo nekaj minut, z mešanjem, nato zalijemo z vodo ali jušno osnovo (1 dcl). Dodamo žlico kisa ali vina. Solimo in popramo ter dodamo lovor. Pokrijemo, zmanjšamo temperaturo in dušimo pol ure.
Nato dodamo jabolka, ki so odločilna za ta recept – dobro premešamo, po potrebi dodamo še malo tekočine in dušimo toliko časa, da se zelje zmehča – kakšnih 10 do 15 minut.
Po okusu – da bo rdeče zelje res najboljše – dodamo sol, poper in kis.