Pobrskali smo po okusnih receptih za piškote, ki imajo svoj navdih v božičnem kolaču ali kruhu.
Sestavine za piškote:
- 120 g masla, narezanega na kocke in sobne temperature
- 100 g sladkorja
- žlica olja
- žlička vanilije v kakršni koli obliki
- 1 neohlajeno jajce
- ščep soli
- 30 g kakava
- 200 g moke
- 25 g jedilnega škroba
- 30 g rozin
- 1 naribano jabolko
- cimet
Priprava:
Penasto oz. kremno zmešajte maslo, olje, sladkor vanilijo in cimet (s stepalnikom ali metlico). Dodajte jajce in dobro premešajte. Dodajte moko, kakav, škrob in sol ter premešajte z žlico ali lopatico, lahko tudi pregnetete z rokami. Vmešajte še jabolka in rozine.
Testo denite v hladilnik za nekaj ur.
Pečico segrejte na 190 °C, testo zajemajte z žlico in oblikujte kroglice, ki jih rahlo potisnete navzdol na s peki papirjem obložen pekač. Pecite 10 – 12 minut in pustite piškote, da se popolnoma ohladijo, preden jih odstranite s pekača.
Namig za okus božičnega kolača
V piškote lahko – namesto rozin in jabolka ali pa dodatno – dodate tudi kandirano sadje, pečene pa oblijete ali pomočite v stopljeno čokolado (stopite jo v vodni kopeli in ji dodate žličko smetane ali žličko olja, lahko tudi kokosovega). V testo lahko dodate tudi kakav (50 g), da dobite čokoladno osnovo.
Zelo dobri so tudi malo bolj trendovski – s koščki bele čokolade in z brusnicami.
Še več preprostih in hitrih receptov za piškote: