Panakota (Panna Cotta) je klasična italijanska sladica, ki v prevodu pomeni kuhana smetana. In prav to tudi je.

Po svetu je recept za panakoto preprostejši, z dodatkom želatine je namreč priprava zares enostavna. Kljub podobnosti s pudingom pa je panakota drugačna – bolj kremna, bolj polna okusa.

Klasični puding, ki ga naredimo sami, ne iz kupljenega praška, se od panakote razlikuje tudi v tem, da vsebuje rumenjake.

Tokrat recept za malo drugačno – čokoladno panakoto, pri katerem je najtežji del čakanje, da se panakota strdi!

Sestavine:

  • 4 lističi želatine
  • 500 ml smetane za stepanje
  • 250 ml polnomastnega mleka
  • 100 g sladkorja v prahu
  • 1 vanilijev sladkor
  • 250 g temne čokolade, sesekljane

Priprava čokoladne panakote

Želatino namočite v hladni vodi.

Smetano, mleko, sladkor in vanilijev sladkor segrejte, da rahlo zavre, vmes večkrat premešajte, da se sladkor stopi.

Umaknite s štedilnika in vmešajte sesekljano čokolado, da dobite gladko zmes. Ožemite želatino in jo vmešajte v kremo. Dobro premešajte, da se popolnoma raztopi.

Zmes nato le še vlijete v modelčke ali kozarce in ohladite. Pokrijte s folijo in počakajte vsaj 6 ur, da se panakota strdi v hladilniku.

Čokoladno panakoto lahko postrežete v kozarčkih, z naribano čokolado za čokoljubce, ali pa s stepeno smetano in jagodičevjem.

(Visited 316 times, 6 visits today)
Close