Panakota (Panna Cotta) je klasična italijanska sladica, ki v prevodu pomeni kuhana smetana. In prav to tudi je.
Po svetu je recept za panakoto preprostejši, z dodatkom želatine je namreč priprava zares enostavna. Kljub podobnosti s pudingom pa je panakota drugačna – bolj kremna, bolj polna okusa.
Klasični puding, ki ga naredimo sami, ne iz kupljenega praška, se od panakote razlikuje tudi v tem, da vsebuje rumenjake.
Tokrat recept za malo drugačno – čokoladno panakoto, pri katerem je najtežji del čakanje, da se panakota strdi!
Sestavine:
- 4 lističi želatine
- 500 ml smetane za stepanje
- 250 ml polnomastnega mleka
- 100 g sladkorja v prahu
- 1 vanilijev sladkor
- 250 g temne čokolade, sesekljane
Priprava čokoladne panakote
Želatino namočite v hladni vodi.
Smetano, mleko, sladkor in vanilijev sladkor segrejte, da rahlo zavre, vmes večkrat premešajte, da se sladkor stopi.
Umaknite s štedilnika in vmešajte sesekljano čokolado, da dobite gladko zmes. Ožemite želatino in jo vmešajte v kremo. Dobro premešajte, da se popolnoma raztopi.
Zmes nato le še vlijete v modelčke ali kozarce in ohladite. Pokrijte s folijo in počakajte vsaj 6 ur, da se panakota strdi v hladilniku.
Čokoladno panakoto lahko postrežete v kozarčkih, z naribano čokolado za čokoljubce, ali pa s stepeno smetano in jagodičevjem.