Glede na letni čas je najbolje uživati sezonsko sadje in zelenjavo, značilno za naše okolje. Pozimi pri nas tradicionalno jemo več kapusnic, med katere spada tudi ohrovt, eno najbolj zdravih zelenolistnih zelenjav. Bogat je z vitamini C, A in K, vsebuje pa tudi ogromno vlaknin, magnezija, kalija, železa, kalcija, mangana in fosforja, zaradi česa mu pripisujemo vlogo super živila. Deluje proti prostim radikalom, vnetjem, je antikancerogen in znižuje holesterol.
Za praznične in zimske dni smo pripravili recept za enostaven in hkrati hranljiv obrok iz ohrovta. Namenoma nismo določili količin sestavin – če vam ga kaj ostane, naj namignemo, da je odličen tudi naslednji dan.
Sestavine:
- Ohrovt
- Korenje
- Jajca
- Nariban sir
- Kisla smetana
- Olivno olje
- Ščepec zmletega čilija
- Ščepec popra
- Čebula (po okusu)
Priprava:
Ohrovt očistimo, ga operemo in narežemo. V ponvi rahlo segrejemo olivno olje, ki mu dodamo malo zmletega čilija. Dodamo na tanke lističe narezano korenje, ga malo prepražimo, dodamo ohrovt, in po želji tudi ščepec popra. Sestavine nekaj časa dušimo in mešamo.
V posodici posebej razžvrkljamo jajca s kislo smetano in naribanim sirom. Soli načeloma ne potrebujemo, saj je sir že sam po sebi dovolj slan. Ko je ohrovt skuhan, ga prelijemo z mešanico jajca, kisle smetane in sira, ter ves čas mešamo, da jajce zakrkne. Jed lahko po želji tudi rahlo zapečemo.Po želji okrasimo s svežimi listi ohrovta in kolobarji čebule.
Če se nam mudi ali pa si želimo lažjega obroka, je lahko ohrovtov gozdiček samostojna jed, odličen pa je tudi kot priloga mesu ali njegovim različicam iz stročnic.