Krompir in krompirjeve jedi so ljube skoraj vsem – in vedno iščemo nove recepte ter ideje za način priprave te najbolj priljubljene priloge pri nas.
Tokrat smo naredili en tak “speštan” ali potlačen pečen krompir – zelo okusen in zelo hrustljav je! Takoj se je uvrstil med najljubše za pozimi, skupaj s praženim in pire krompirjem.
Sestavine:
- približno 1 kg manjših do srednje velikih krompirjev
- 2 žlici masla (stopljenega)
- žlička soli
- žlička olivnega olja
- sol in poper
- glavica česna
- rožmarin
Priprava
Krompir skuhajte v slanem kropu do mehkega. Pečico segrejte na 200 °C. Krompir odcedite in pustite, da se malo osuši.
Neolupljenjega razvrstite na pekač, obložen s peki papirjem in ga – “speštajte”. Krompir lahko potlačite z vilicami ali s pripomočkom za pire krompir. Bolj bo tanek, bolj bo hrustljav – bolj bo debel, bolj bo mehek znotraj. Torej – po okusu.
Nato je ključno, da ga tako pustite še dobrih 5 minut, da spusti paro – tako bo res hrustljav.
Nato krompir prelijte najprej s maslom nato pa še z olivnim olje, posolite in popoprajte. Na pladenj dodajte stroke česna ali pa na rezine narezano celo glavico česna. Potresite z rožmarinom ali dodajte nekaj svežih vejic.
Pecite vsaj 45 minut, lahko pa tudi več – do zlatorjave in hrustljave skorjice. Med peko ga ne obračajte.
Speštan krompirček je odličen tak, kot je – lahko pa mu dodate tudi kakšno od omakic, ki jih pripravite iz kisle smetane in začimb (TULE najdete mešanice začimb, ki se odlično podajo h krompirju).