Pridišal je december, z njim pa domače sladice, piškoti in čokolada! Tokrat recept za domačo vročo čokolado in čokoladni liker (samo za odrasle).
Za oba recepta imamo trik, s katerim bosta napitka zares odlična!
Vroča čokolada
Sestavine:
- 200 ml mleka
- 100 ml smetane za stepanje
- 2 žlički pravega kakava
- sladkor po okusu
- trik za gosto in bogato je v dodatku koruznega škroba in/ali čokolade
Priprava:
Segrejemo mleko in smetano, vmešamo kakav in sladkor, dodamo največ pol žličke škroba in mešamo nekaj minut na srednji temperaturi. Nato prelijemo v skodelico, v katero smo na majhne koščke nalomili vrstico ali več čokolade (po okusu, lahko je temna, mlečna, bela, dodamo lahko tudi npr. nekaj cimeta, vanilije, kave…).
Pustimo 3 minute, nato premešamo. Po želji okrasimo s stepeno smetano in poljubnimi prelivi in posipi ter dodatki.
Čokoladni liker
Sestavine:
- 250 gramov čokolade (lahko je temna, mlečna ali pa kombinacija obeh)
- 200 g sladkorja
- 1/2 litra mleka
- 150 ml alkohola po izbiri (npr. vodke)
- Trik je v dodatku 50 ml ruma z visoko stopnjo alkohola
Priprava:
Sesekljano čokolado stopimo nad vodno kopeljo. Med tem zakuhamo mleko s sladkorjem, da se stopi. Ko se ohladi, počasi prilivamo v čokoladno zmes in premešamo.
Dodamo še alkohol in dobro zmešamo ter ohladimo v hladilniku vsaj nekaj ur. Pred postrežbo pretresemo steklenico oz. posodo.
Čokoladni liker lahko okrasimo z malce tekoče sladke smetane in naribano čokolado.
Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!