Čokoladni namaz je skoraj obvezna oprema vsake kuhinje. Se pa nekateri želijo izogniti veliki količini sladkorja v njih, marsikdo tudi palmovemu olju pa še čemu.
Tokrat smo zato preizkusili recept za domač čokoladni namaz in – res je odličen. Vsebuje le 3 sestavine in vodo – nobenega olja in nobenega sladkorja.
Sestavine:
- 300 g lešnikov
- 2 žlički kakava
- 15 datljev
- voda (1,4 do 2 dcl)
Priprava:
Pečico segrejte na 180 °C in pecite lešnike 12 minut. V procesorju ali blenderju zmiksajte razkoščičene in olupljene datlje s toplo vodo v nežno pasto. Denite v skledo.
Lešnike olupite s pomočjo drgnjenja v krpi, nato pa jih zmiksajte najprej na grobo, nato pa vse bolj fino do lešnikovega masla oz. paste. Dodajte datlje in kakav. Najprej miksajte na počasni hitrosti, nato na vse večji, vmes postrgajte stranice in še naprej miksajte – vse dokler ni mešanica sijoča.
Takrat je namaz pripravljen!