Site icon Eko Dežela

Pustni krofi, s katerimi ne morete zgrešiti

Krofi so skoraj obvezna pustna jed.  Če radi pečete, smo za vas poiskali recept za pustne krofe od Slovenske turistične organizacije, ki vam bo zagotovo uspel.

Sestavine:

Priprava:

Najprej pripravimo kvasec iz zdrobljenega kvasa, ki mu primešamo 1 žlico sladkorja, odvzeto od celotne količine sladkorja in 2 žlici mleka ter potresemo z malo moke. Moko damo v skledo, naredimo v sredini jamico in vlijemo vanjo kvasec. Pokrijemo in pustimo nekaj minut, da kvasec vzhaja.

Posebej zmešamo mlačno mleko, stopljeno maslo, rumenjake, sladkor, sol, limonino lupino in rum ter prilijemo k testu. Zamesimo mehko in voljno testo, ki naj vzhaja na toplem najmanj eno uro.

Testo razvaljamo na pomokani podlagi na približno debelino 1,5 cm in z okroglim obodom (približno 5-8 cm) izrežemo kroge. Izrezane kroge oz. krofe pokrijemo s prtom in ponovno vzhajamo najmanj pol ure.

V ponvi segrejemo olje za cvrenje in z gornjo stranjo navzdol polagamo vanj vzhajane krofe. Po nekaj minutah jih na hitro obrnemo in ocvremo še na drugi strani, da dobijo lepo zlato rumeno barvo. Krofe s penovko poberemo iz olja in položimo na kuhinjski papir, ki vpije odvečno maščobo.

Z brizgo vbrizgamo v krofe marelično marmelado, jih preložimo na pladenj in potresemo s sladkorjem v prahu.

Če niste tako vešči v kuhinji ali pa vam krofi ne dišijo, lahko poizkusite s miškami – hitrejša priprava jih ne naredi nič manj slastne! Ali pa se lotite krhkih flancatov, za katere ne potrebujete kvasa.

Miške po receptu naših babic

Flancati – pustna sladica brez marmelade

 

(Visited 707 times, 1 visits today)