Krofi so skoraj obvezna pustna jed. Če radi pečete, smo za vas poiskali recept za pustne krofe od Slovenske turistične organizacije, ki vam bo zagotovo uspel.
Sestavine:
- 60 dag bele moke
- 1 žlička soli
- 5 rumenjakov
- dag sladkorja
- 8 dag surovega masla
- 3 dag kvasa
- 2-3 dl mleka
- 1 žlica ruma
- naribana limonina lupina
- marelična marmelada za nadev
- sladkor v prahu za posipanje
Priprava:
Najprej pripravimo kvasec iz zdrobljenega kvasa, ki mu primešamo 1 žlico sladkorja, odvzeto od celotne količine sladkorja in 2 žlici mleka ter potresemo z malo moke. Moko damo v skledo, naredimo v sredini jamico in vlijemo vanjo kvasec. Pokrijemo in pustimo nekaj minut, da kvasec vzhaja.
Posebej zmešamo mlačno mleko, stopljeno maslo, rumenjake, sladkor, sol, limonino lupino in rum ter prilijemo k testu. Zamesimo mehko in voljno testo, ki naj vzhaja na toplem najmanj eno uro.
Testo razvaljamo na pomokani podlagi na približno debelino 1,5 cm in z okroglim obodom (približno 5-8 cm) izrežemo kroge. Izrezane kroge oz. krofe pokrijemo s prtom in ponovno vzhajamo najmanj pol ure.
V ponvi segrejemo olje za cvrenje in z gornjo stranjo navzdol polagamo vanj vzhajane krofe. Po nekaj minutah jih na hitro obrnemo in ocvremo še na drugi strani, da dobijo lepo zlato rumeno barvo. Krofe s penovko poberemo iz olja in položimo na kuhinjski papir, ki vpije odvečno maščobo.
Z brizgo vbrizgamo v krofe marelično marmelado, jih preložimo na pladenj in potresemo s sladkorjem v prahu.
Če niste tako vešči v kuhinji ali pa vam krofi ne dišijo, lahko poizkusite s miškami – hitrejša priprava jih ne naredi nič manj slastne! Ali pa se lotite krhkih flancatov, za katere ne potrebujete kvasa.