Čokoladna salama je ena od najbolj priljubljenih sladic brez peke. Videti je zelo zanimivo, zaradi česar pritegne k pripravi tudi otroke.
Sestavine:
- temna čokolada 250 g
- maslo 125 g
- piškoti (čim bolj običajni) 125 g
- sladkor 150 g
- po želji: žlička kakava v prahu
- po želji: 2 žlički ruma – lahko pa tudi mleka
- sladkor v prahu za dekoracijo (lahko pa tudi kokosova moka!)
Priprava:
Pomembno je, da pred pripravo vse sestavine nekaj časa stojijo na sobni temperaturi. Čokolado sesekljajte in jo stopite nad vrelo vodo ali v mikrovalovni pečici. Pustite, da se malo ohladi. Nadrobite piškote, kar z rokami.
Zmiksajte maslo in sladkor. Ko je mešanica zmehčana, dodajte rum oz. mleko in nato še toplo čokolado, zmešajte in dodajte kakav. Nato vmešajte nadrobljene piškote.
Mešanico denite na sredino peki papirja, nato pa z rokami oblikujte v ‘salamo’, zavijte v peki papir in denite v hladilnik, kjer naj se hladi vsaj 3 ure, najbolje pa čez noč.
Ko salamo odvijete, jo povaljate ali posujete s sladkorjem v prahu ali kokosovo moko in razrežete na rezine.
Če ne boste pojedli cele, čokoladna salama zdrži v hladilniku do 6 dni.