Pražena jetrca so bila včasih bolj pogosto na mizi kot danes. En razlog je, da so včasih “porabili” pač vse dele živali, drug pa je trendovsko – zdravstvene narave, saj je dolgo veljalo, da rdeče meso škoduje.
Vsak naj se odloči po svoje, a če boste pripravljali pražena jetrca, smo izbrskali nekaj trikov za to, da bodo kar se da okusna in sočna – taka, ki se kar stopijo v ustih kot maslo.
Sestavine:
- kakovostna telečja jetra (količina je cca 150 -200 g na osebo)
- čebula
- maslo ali druga maščoba
- po želji: malo vina
- začimbe
Priprava:
Jetrca narežemo kar se da na tanko – to najlažje naredimo tako, da so rahlo zamrznjena. Odstranimo žilave dele. Ponev segrejemo, dodamo maščobo in čebulo (po starem receptu jo narežemo na čim tanjše rezine, lahko pa jo tudi sesekljamo na drobno). Ko postekleni, dodamo jetrca in na hitro prepražimo. Vmes poskusimo – če jih bomo pražili predolgo, bodo žilava oz žvečljiva.
Zalijemo s pljuskom rdečega vina, da dobimo malo več omake, nato pa vse skupaj še začinimo po želji in okusu. Nekateri menijo, da začimb, celo soli, jed niti ne potrebuje, nekateri pa soli in popru dodajo še kaj pekočega.
Pražena jetrca postrežemo s pire ali praženim krompirjem (lahko pa tudi s kruhom) in solato.