Da bo imelo telo s prebavo lažje delo, si lahko pri pripravi jedi pomagamo z dodajanjem različnih začimb in dišavnic, ki so jih včasih vestno uporabljali bolj kot za izboljšanje okusa prav za ta namen.

Katere začimbe dodati stročnicam?

Takšna zelenjava so na primer stročnice, ki mnogim povzročajo napenjanje ali nelagodje v trebuhu. Poleg tega, da jih je dobro pred pripravo dolgo namakati v vodi, jih z dodajanjem začimbnih rastlin med kuhanjem pripravimo tako, da so lažje prebavljive.

Najbolj pogosto za ta namen uporabljamo lovor, podoben učinek pa imajo še majaron, timijan, bazilika, šetraj in čili. Na prebavo in črevesno floro ugodno vpliva tudi komarček, ki ga lahko dodajamo različnim jedem ali iz njega pripravljamo čaj.

Izbira začimb za zelenjavo

Težje prebavljivi so tudi zelje, brokoli, ohrovt in cvetača. Pri pripavi te zelenjave je za lažjo prebavo priporočljvo dodati kumino. V zrnih ali mleto. Dobro pa se obnesejo tudi zgoraj omenjene začimbne rastline.

Nekaterim povzročajo prebavne težave tudi čebula, česen in por, še posebno će uživajo presne. Za lažjo prebavo in blaženja zadaha pomaga, če skupaj z omenjeno zelenjavo uživamo peteršilj – najraje svež.

Kaj pa kruh?

Če imamo  težave zaradi uživanja kruha je najbolje, da ga začnemo peči sami. Za lažjo prebavljivost je potrebno uporabljati polnozrnato moko,  kateri dodamo še semena janeža, kumine, koreandra in koromača.

(Visited 177 times, 1 visits today)
Close