Čas juh je zagotovo že tukaj. “Brez pora ni dobre juhe,” reče marsikatera gospodinja. Tokrat pa je por glavna zvezda nedeljske župce!
Sestavine:
- 4 srednje veliki pori (brez temno zelenih delov)
- 1/2 čebule, sesekljane
- 2 srednje velika krompirja, olupljena in narezana na kocke
- žlička masla
- 4 skodelice zelenjavne jušne osnove ali vroče vode
- 1/2 skodelice mleka ali nekaj žlic smetane
- sol, poper
- začimbe po želji (luštrek, peteršilj in malo paprike se odlično podajo v porovo juho)
Priprava
Dobro operite por in ga grobo nasekljajte. V loncu segrejte maslo, lahko mu dodate tudi žličko moke za še gostejšo in bolj okusno juho. Dodajte jušno osnovo ali vodo, por, čebulo in krompir ter zavrite. Pokrijte in kuhajte na nizkem ognju 20 do 25 minut (dokler ni krompir kuhan). Zbledanjte juho, dodajte mleko ali smetano, sol, poper in začimbe. Premešajte in postrezite še vročo.
(Visited 511 times, 1 visits today)