Bučke so večno na poletnih jedilnikih. Nič čudnega, saj so zdrave, preproste za pripravo ter zelo raznolike – saj jih lahko pripravimo na številne načine. Tokrat v obliki čolničkov za brezmesno kosilo.
Sestavine:
- 2 bučki za 2 čolnička
- 1 srednja sesekljana čebula – najbolje malo sladka
- 2 sesekljana stroka česna
- pol rdeče paprike narezane na majhne koščke
- skodelica na drobno narezanih šampinjonov
- 2 žlici olivnega olja
- žlička origana in žlička bazilike ter 2 žlici peteršilja
- sol in poper
- skodelica drobtin (ali leče)
- nariban parmezan in sir
Priprava:
Pečico segrejte na 190 stopinj Celzija. Bučkam odrežite po dolgem 1/3, nato pa odrežite malo lupine na dnu “čolnička”, da bodo stabilne.
Odrezan del narežite na drobne koščke. Z nožem izdolbite čolničke in tudi ta del narežite.
V večji ponvi segrejte olje na srednji temperaturi, dodajte čebulo, po nekaj minutah pa še česen, papriko in gobe, nato še narezane bučke. Premešajte in pražite dobro minuto. Odstavite in vmešajte še sol, poper, zelišča, drobtine ali lečo in oba sira (nekaj sira pustite). Nadev razdelite v čolnička in ga dobro potisnite vanju.
Pecite 35 – 40 minut, odkrito. Pazite, da se bučni čolnički ne povesijo – morajo obdržati obliko.
Pred postrežbo posujte še z malo sira.