Poletje se počasi poslavlja, a poletne zelenjave je še obilo, prav tako priložnosti za bolj lahka, zelenjavna kosila in večerje. Tokrat za slastno zloženko – zapečenko, ki je posebej slastna zaradi topljenega sira.
Sestavine:
- jajčevec (ali dva ali trije)
- čebula – najbolje rdeča ali šalotka
- paradižnik
- bučke
- paprika
- olivno olje
- začimbe in zelišča (poleg soli in popra se k tej jedi zelo dobro podajo origano, rožmarin, bazilika, timijan, peteršilj, lahko pa tudi česen, drobnjak, čili)
- mocarela
- parmezan
Jed lahko pripravite na tri načine:
1. Na hitro v ponvi – vso zelenjavo narežete, čebulo malce popražite na maščobi, dodate zelenjavo (najprej papriko, sledi jajčevec, ko sta že napol narejena, dodate bučke, paradižnik pa čisto na koncu, nato še nariban parmezan in tik pred postrežbo še mocarelo).
2. Enostavno v pečici – vse sestavine razen sira denete v pekač in pečete 40-60 minut, za nekaj minut pečete še posuto z obema siroma.
3. Gurmansko – v posodi prepražite čebulo, dodate paradižnik in začimbe in zelišča in pustite rahlo vreti. Posebej v ponvi popražite osoljene jajčevce, bučke in papriko (najbolje vsako zelenjavo posebej). Ko je vse pripravljeno, zložite zelenjavo v plasteh v pekač, po vrhu prelijete paradižnikovo čebulno omako, posujete nariban parmezan. Ob postrežbi posujete še z mocarelo ali obložite kar s celo burato.
Jed je zaradi sira dovolj bogata, da ne potrebuje priloge, za bolj lačne pa se ji odlično poda cela paleta: od polente do kuskusa, seveda pa tudi popečeni kruhki in testenine.