Čebulna juha je tradicionalna francoska specialiteta, ki zahteva kar nekaj znanja, predvsem pa časa in tudi določene nevsakdanje posode za pripravo.
A, seveda, lahko jo naredimo tudi v enostavnejši različici, ki pa ni zaradi tega nič manj okusna – pa še domača je!
Sestavine:
- 8 velikih čebul (najbolje bo, da sta to rumena ali rjava in rdeča čebula)
- 8 skodelic jušne osnove (lahko tudi vode, ki ji dodate domačo začimbno mešanico)
- 1/2 skodelice belega vina
- 8 rezin kruha (najbolje belega, bagetnega)
- aromatičen nariban sir (gavda npr)
- 2 žlici sladkorja
- sol, poper, timijan, lovorjev list
- maslo, olivno olje ali oboje
Priprava:
Sesekljajte čebule čim bolj na drobno. Nato čebulo karamelizirajte – najbolje na kombinaciji masla in olivnega olja – na nizki temperaturi, stalno mešajte 20 do 40 minut. Dodajte sladkor in sol ter zaključite postopek v približno 15 minutah. Čebula mora biti popolnoma rjava in karamelno dišati.
Dodajte vino in podrsajte s posode vse ostanke zapečene čebule. Nato dodajte jušno osnovo ali vodo in vse ostalo, razen kruha in sira. Zavrite in kuhajte na srednji temperaturi še približno pol ure.
Malo pred tem na rezine kruha naribajte debelo plast sira ter jih popecite, da se sir stopi.
Postrezite juho v skodelice ali krožnike, na vrh pa položite rezino ali dve kruha s sirom, da bo čebulna juha videti kot tradicionalna, ki se po receptu na koncu peče v pečici.