Rumov lonec je originalno avstrijska “jed” – lonec ruma, v katerega nadevamo različno sadje, mešanico pa ponavadi postrežejo kot marmelado na sladicah decembra.
Tokrat smo naredili pecivo, ki spominja na rumov lonec oz. Rumtopf.
Sestavine:
- 2 jajci
- pol skodelice olja ali stopljenega masla
- cca 250 g moke (od tega lahko del mandljeve ali mletih orehov)
- 200 g skute
- 2 žlički pecilnega praška
- 150 g sladkorja + 1 vanilijev sladkor
- na koščke narezano sadje (jabolka, slive – lahko suhe, pomaranče …)
- 1 dcl ruma
- temna čokolada za preliv, po želji: oreški, suho sadje, smetana …
Priprava:
Z mešalnikom penasto zmešajte jajci in sladkor, počasi dodajte maščobo in rum, ves čas mešajte. Dodajte še skuto in dobro premešajte.
Posebej presejte moko in pecilni prašek in vse skupaj vmešajte v mokre sestavine. Dodajte sadje in premešajte, da se sestavine povežejo.
Vlijte v pekač, obložen s peki papirjem in pecite približno 25-30 minut na 175 stopinj Celzija.
Ko je pecivo pečeno, naj se ohladi, nato ga prelijte s stopljeno čokolado in narežite.
NAMIG: Če rumov lonec spečete v okroglem pekaču, okrasite z nekaj smetane, oreški in suhim ali svežim sadjem, je v hipu videti kot torta!