Ko pridejo jesenski hladnejši dnevi, zadišijo prav posebne jedi. Med njimi pri nas tudi pečena jabolka. Pogrejejo telo in dušo.
Sestavine:
- eno jabolko na osebo
- maslo
- cimet
- maskarpone
- ekstrakt vanilije (po želji)
- javorjev sirup ali med
- muškatni orešček
- nasekljani oreščki
Priprava:
Pečico prižgemo na 170 stopinj Celzija. Jabolkom odrežemo del s pecljem in jih izdolbemo, da dobimo luknjo.
V vsako luknjo damo košček masla in malo cimeta. Jabolka postavimo na pladenj na peki papir in v pečico. Pokrijemo jih z alufolijo in pečemo med 30 in 40 minutami (manj, če bi radi, da še vedno malo zahrustajo). Spečemo tudi zgornje dele s peclji.
Medtem, ko se jabolka pečejo, pripravimo nadev. Zmešamo maskarpone, javorjev sirup (ali med), cimet, vanilijo in samo res droben kanček muškatnega oreščka.
Ko so jabolka pečena, jih vzamemo iz pečice. Vsakega napolnimo z žlico ali dvema nadeva in posujemo z nasekljanimi oreščki ter jih pokrijemo s pecljatimi kapicami.