Pastirska pita je nasitna jed, ki pa je tako okusna, da je malo verjetno, da je bo kaj ostalo. Tradicionalni otoški recept je sestavljen iz mesa in pire krompirja, mi pa smo tokrat poskusili brezmesno različico, ki je – še boljša!
Sestavine:
- kuhana leča (okoli 400 g)
- krompir (približno 8 srednje velikih)
- 2 čebuli
- 2-3 korenčki
- paradižnikova mezga
- timijan, origano, po želji: česen, čili
- sol, poper
- mleko in maslo ali smetana in maslo za pire krompir
- maščoba
Priprava:
Skuhajte krompir za pire, čebulo pa nasekljano prepražite do karamelne, dodajte na koščke narezano korenje, začimbe, česen in čili, vse skupaj še malo prepražite nato pa dodajte nekaj žlic paradižnikove mezge do želene teksture in še malo podušite, da se okusi prepojijo. Pripravite pire krompir, pečico pa ogrejte na 175 stopinj Celzija. V namaščen pekač denite lečo, po njej pa razporedite pire krompir in pecite približno pol ure, odkrito, da se krompir na vrhu lepo zapeče. Za nekaj minut lahko vklopite tudi “žar” funkcijo.
NAMIG: leči pred korenjem dodajte še gobe! Poskusite pa lahko tudi druge kombinacije z različno zelenjavo.