Panakota (Panna Cotta) je klasična italijanska sladica, ki v prevodu pomeni kuhana smetana. In prav to tudi je.
Po svetu je recept za panakoto preprostejši, z dodatkom želatine je namreč priprava zares enostavna in hitra.
Tokrat recept za malo drugačno – panakoto s popularnim okusom pistacije.
Sestavine:
- 500 ml smetane za stepanje
- 250 ml polnomastnega mleka
- primerna količina želatine v prahu ali lističih
- 100 g sladkorja v prahu
- 200 g pistacijevega namaza ali paste
Priprava panakote z okusom pistacije
Želatino namočite v hladni vodi za približno 10 minut, da nabrekne
Smetano, mleko, sladkor med tem segrejte, pazite, da ne zavre, vmes večkrat premešajte, da se sladkor stopi. Dodajte tudi pistacijevo pasto. Ko je vse dobro premešano in ogreto, vmešajte še želatino, ki naj se popolnoma raztopi.
Zmes nato le še vlijete v modelčke ali kozarce in ohladite. Pokrijte s folijo in počakajte vsaj 6 ur, da se panakota strdi v hladilniku.
Panakoto lahko še okrasite s pistacijevo kremo, stopljeno čokolado, zdrobljenimi pistacijami …