Sladice brez peke so idealna izbira za poletje. Da pa to ne bo vedno le sladoled (čeprav, tale domači je res odličen) ali tiramisu, predlagamo osvežilno limonino pita. Taka pita je enostavna in hitra za pripravo, ravno prav sladka in ravno prav osvežilna.
Sestavine:
- 250 g ingverjevih piškotov (lahko tudi navadnih maslenih, a nam je dodatek ingverja v vročem popoldnevu zelo prijal)
- 85 g stopljenega masla
- približno 1 dcl limoninega soka
- zvrhana žlica limonine lupinice (če imate bio limone, jo nastrgajte nekaj še za okras)
- 25o g skute
- 250 ml smetane za stepanje
- 250 ml mascarpone sira (količine vseh treh mlečnih izdelkov lahko prilagodite po okusu in teksturi)
- 2 žlici sladkorja v prahu
Priprava:
Testo brez peke pripravimo tako, da piškote sesekljamo (najbolje v multipraktiku ali sekljalniku, dobro pa se obnese tudi vrečka, v katero jih zapremo, po njej pa potolčemo oz. povaljamo) in jim dodamo stopljeno maslo ter limonino lupinico. Dobro premešamo, stresemo v model za pito ali torto. Z žlico maso pritisnemo na dno modela, da bo enakomerno, lahko pa naredimo še rob, da bo pita videti še lepša. Za 10 minut postavimo v hladilnik, med tem pa pripravimo kremo.
V posodi za stepanje ali skledi zmešamo skuto, sladkor, mascarpone, smetano in limonin sok ter stepemo. Maso predenemo na piškotno dno in razmažemo. Pred postrežbo lahko okrasimo s smetano in nastrgano limonino lupinico, zraven se poda tudi kakšen listek mete ali vejica sivke.