Rižota ni najbolj preprosta jed, a če malce pogoljufamo in pripravimo riž skupaj z ostalimi sestavinami, lahko tudi tej jedi rečemo rižota! Tokrat brez mesa, a z veliko okusa!
Sestavine:
- riž za rižoto ali mešanica več žit
- čebula
- grah (lahko v konzervi)
- korenje
- paradižnik (najbolje češnjev)
- dišave in začimbe (svež peteršilj, suh origano, bazilikin pesto, npr.)
- limona
- sol, poper, sojina omaka
- kisla smetana
Priprava:
Na maščobi prepražimo čebulo, dodamo paradižnik. Ko dobimo omakasto strukturo, dodamo riž in malo vode. Nato dodamo narezan korenček. Vodo dodajamo po potrebi in kuhamo po navodilih za riž. Tik pred koncem vmešamo grah, začinimo ter dodamo še limonin sok. Vmes večkrat poskusimo, da pridemo do želenega okusa.
Na koncu vmešamo še žlico ali dve kisle smetane.