Orehovi kifeljčki so klasika domačih piškotov, še posebej decembra. Letos so nam zadišali še malo prej, odločili smo se pa za različico s kokosom (in čokolado).
Sestavine:
- 200 g masla
- 200 g moke
- 100 g mletih orehov
- 50 g kokosove moke
- 2 rumenjaka
- 1 vanilijev sladkor
- žlica mleka
- 80 g sladkorja v prahu
- Za okras: stopljena čokolada in kokosovi kosmiči
Priprava:
Zmešamo moko in maslo, lahko v aparatu ali pa ročno. Najbolje je, da so sestavine čimbolj hladne (predvsem moka in maslo, ki ga lahko nalomimo na manjše kose in ponovno ohladimo pred pripravo). Posebej v skledi zmešamo rumenjake, vanilijev sladkor in mleko. Dodamo maslo z moko, orehe, kokos, sladkor in sol in mešamo toliko časa, da dobimo testo. Testo gnetemo z rokami približno pol minute, razdelimo na dele, prvega vzamemo za peko, ostale pokrijemo in damo v hladilnik.
Testo razdelimo na dele v velikosti jajca in razvaljamo v trakove, ki jih razrežemo v velikosti kifeljčkov. Oblikujemo v polmesece in položimo na peki papir. Pečemo na 180 stopinj, 13- 15 minut oz. dokler rahlo ne porjavijo.
Za okras v stopljeno čokolado pomočimo pečene in rahlo ohlajene kifeljčke, dokler je čokolada še mehka, pa še v kokosove kosmiče.