Rukola na nekaterih vrtovih že poganja in jo že lahko uporabljajo (lani posajena divja rukola).
Tako smo pripravili svežo, sočno, predvsem pa zares preprosto jed: paštico z rukolo.
![](https://www.ekodezela.si/wp-content/uploads/2023/05/ezgif.com-gif-maker-2023-05-10T160841.537.jpg)
Sestavine:
- testenine po izbiri (peresniki, metuljčki, svedri …)
- rukola
- olivno olje
- po želji: parmezan, pinjole
Priprava:
Skuhajte testenine, jih odcedite in vanje vmešajte nekaj žlic olivnega olja, nato pa še svežo rukolo. Po želji potresite s parmezanom (in pinjolami) in postrezite.
Po želji in okusu se v pašto z rukolo podajo tudi češnjevi paradižniki (popečeni ali sveži, kot solata – v tem primeru testenine še ohladite), sveža bazilika ter mocarela.
Različica te jedi je, da najprej pripravite pesto iz rukole, ki ga vmešate v testenine, nato pa jih posujete s svežo rukolo. Okus je močnejši in testenine imajo tako bolj “klasično” omako.
Pesto iz rukole
Pesto iz rukole pripravimo iz rukole in olivnega olja (v razmerju 2:1), dodamo pa še enako količino kot olja naribanega parmezana ter pol toliko pinjol (ali drugih oreškov), malo limoninega soka in česen po okusu, vse skupaj zblendamo in pogrejemo).
![](https://www.ekodezela.si/wp-content/uploads/2023/05/ezgif.com-gif-maker-2023-05-10T160907.842.jpg)
Hladna solata iz testenin in rukole pa je lahko tudi odlična priloga k piknikom.