Ko vam zadiši nekaj sladkega, doma pečenega, je tole pecivo kot nalašč – pričara toplino jesenskega večera, hkrati pa je zaradi zdravih sestavin tudi precej bolj zdravo od kupljenih slaščic. Po želji lahko še zmanjšate količino sladkorja.
Sestavine:
- 2 jajci
- pol skodelice olja ali stopljenega masla
- cca 200 g moke
- 300 g skute
- 2 žlički pecilnega praška
- 130 g sladkorja + 1 vanilijev sladkor
- vsaj 3 pesti orehov (lahko so celi ali pa jih nalomite na koščke)
- 3 olupljena, na koščke narezana jabolka
- 2 žlički cimeta
- malo ruma
- malo medu
Priprava:
Z mešalnikom penasto zmešajte jajci in sladkor, počasi dodajte maščobo, rum in žlico medu, ves čas mešajte. Dodajte še skuto in dobro premešajte.
Posebej presejte moko, pecilni prašek in vse skupaj vmešajte v mokre sestavine. Dodajte orehe in jabolka, premešajte, da se sestavine povežejo.
Vlijte v pekač (masa je gosta, lahko dodate malo vode ali mleka, če je pregosta), obložen s peki papirjem in pecite približno 25-30 minut na 175 stopinj Celzija.
Ko je pecivo pečeno, naj se ohladi, nato ga narežite na kocke in prelijte z malo medu.
Pecivo se odlično obnese tudi v tortnem pekaču ali v obliki muffin kolačkov.
Poskusite tudi recept za pecivo s hruškami in vanilijevo kremo: