Bučke še vedno poganjajo in rastejo, marsikdo pa jih je kljub številnim možnim načinom uporabe, že malce naveličan.
No, tako jih lahko uporabimo na drug način – in jih tudi zamrznemo: domači njoki iz bučk!
Domači njoki so tako dobri, da ko jih boste enkrat poskusili, ne boste več uporabljali kupljenih. Dodate jim lahko npr. tudi čemaž, baziliko, rdečo peso, špinačo … Pa tudi bučke in čez kakšen mesec buče!
Sestavine:
- 1,5 kg naribane bučke
- 120 g moke
- 30 g naribanega parmezana
- sol
- olivno olje
Priprava:
Bučke skuhajte brez vode in pustite da se ohladijo, nato jih denite na krpo in iz njih iztisnite kolikor je mogoče vode. Tako osušene dajte v skledo, dodajte moko, sir in sol in zmešajte najprej z vilicami, nato pa z rokami oblikujte v testo in pregnetite. Pustite nekaj minut, nato testo razdelite v 8 delov, vsakega pa še enkrat pregnetite v kroglo. Nato vsak del posebej razvaljajte z roko v dolgo “klobaso”.
Narežite na koščke – na njoke (najlažje zs hrbtno stranjo noža). Če se testo preveč sprijema, posujte še z malo moke in v njej povaljajte vsak del.
Dobili boste približno 100 njokov, ki jih potem po serijah skuhate ali popečete – ali zamrznete (tako, da niso sprijeti).
Njoke iz bučk lahko postrežete s poljubno omako – lahko tudi iz bučk in parmezana, dobro se jim prileže tudi omaka iz lisičk.