Miške so priljubljena pustna sladica, marsikdo jih pripravi raje kot krofe, saj je recept bolj enostaven. Danes miške delamo večinoma z jogurtom in pecilnim praškom ali pa skuto, včasih pa so bile miške iz kvašenega testa.

Pust se bliža, sladica je slastna tudi že kak teden prej … Poiskali smo star recept za tiste “taprave” miške – mastne in sladke. Res morda niso najbolj zdrave, a, kot poudarjajo mnogi – raje dobro in manj!

Sestavine:

  • 120 dag moke (gladke ali namenske za kvašeno pecivo oz. za krofe)
  • 3 rumenjaki
  • 4 žlice sladkorja
  • 120 g masla
  • 5 g svežega kvasa
  • 1 vanilijev sladkor
  • 3 žlice ruma
  • 3 dcl mleka
  • olje za cvrtje
  • sladkor v prahu za posip
  • ščepec soli

Priprava:

Najprej pripravimo kvasec – v presejano moko, ki ji dodamo šćepec soli, v skledi naredimo jamico, vanjo pa vlijemo kvas, raztopljen v mlačnem sladkanem mleku in pomešamo z malo moke. Pustimo da vzhaja. V drugi skledi penasto umešamo sladkor in rumenjake, dodamo rum, 2 dcl mleka in dobro premešamo.

Vse skupaj počasi vlivamo v moko, mešamo z roko in dodajamo vzhajan kvas. Testo mora biti mehko, po potrebi dolijemo preostalo mleko, nato pa še stopljeno maslo. Res dobro pregnetemo, pokrijemo in pustimo vzhajati na toplem eno uro in pol.

V posodi segrejemo olje za cvrtje, ki mora biti segreto ravno prav, da miške ne bodo vpile preveč maščobe, obenem pa se ne bodo zažgale. Žlico pomočimo v segreto olje, nato pa z njo zajemamo testo in ocvremo miške.

Ocvrte denemo na cedilo ali na papirnato brisačko, pred postrežbo pa miške posujemo s sladkorjem v prahu.

(Visited 1.788 times, 2 visits today)
Close